Ballongsäcksträning

 

Ballongryggsäckarna har fått ett rejält genombrott som lavinsäkerhetsutrustning de senaste åren. I och med att allt fler använder de här säckarna så får vi också bättre och bättre statistik på hur de verkligen fungerar. Studier har kunnat visa på att de verkligen ökar chanserna att överleva en lavin och de kan idag ses som standardutrustning för oss som vistas i lavinterräng. För att fungera så måste dock systemen aktiveras och ballongerna blåsas upp. En undersökning som gjordes 2014 visar på att 20% av ballongsäckarna inte blåses upp som de skulle vid en lavin. 60% av dessa fall är rena handhavandefel av användaren. 

 

https://www.instagram.com/p/18Vg8hpsTe/?taken-by=arelavincenter

Filmen visar en av de första lektionerna där vi testade att låta deltagarna dra ballongryggsäckar under realistiska förhållanden. Observera hur deltagaren upprepade gånger missar utlösningshandtaget. 

 

 

Åre Lavincenter tillsammans med Black Diamond och Pieps inlett ett samarbete där våra kursdeltagare får låna Jetforce-säckar under våra kurser. Det gör att vi nu kan öva och träna in utlösningssekvensen så att den verkligen sitter där i händelse av en lavin. Jetforce-systemet gör denna träning möjlig, genom att snabbt kunna packa ihop och återställa ballongsystemet och att batteriet som driver fläkten räcker för upprepade uppblåsningar kan vi genomföra så väl testdragningar innan vi åker ut med samtliga våra kursdeltagare som regelrätta övningar i att utlösa systemet i lavinliknande situationer för de mer avancerade lavinkurserna.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ge2E1nF_4S8